Home Orthodontie Apparatuur Praktijk Patientinformatie SOS

Wat is vaste apparatuur?

Behalve beugels die zelf in en uit gedaan kunnen worden, bestaan er ook beugels die vastzitten aan de tanden en kiezen. Deze heten 'vaste apparatuur’. Er worden dan brackets (slotjes) op de tanden en kiezen geplakt waaraan een veerkrachtige boog wordt vastgemaakt met hele kleine elastiekjes of metaaldraad. Meestal zit om de achterste kiezen in de bovenkaak een band met zo’n slotje erop. Vaak wordt bij de vastzittende beugel nog andere orthodontische apparatuur, zoals een buitenbeugel of elastieken, gedragen.

Hoe gaat de behandeling?
Wanneer de behandeling met vaste apparatuur begint, moeten eerst op de tanden en kiezen slotjes geplakt worden. In het algemeen doen we één kaak per keer. Het vastplakken doet geen pijn. Vervolgens wordt in de slotjes een dunne boog vastgemaakt. Deze boog wordt ongeveer één keer per maand bijgesteld. Als de boog is uitgewerkt wordt een nieuwe, meestal dikkere boog gebogen. Na het plaatsen of het bijstellen van de beugel kunnen de tanden en kiezen wat gevoelig zijn, ook kan het apparaat in het begin de wangen en tong irriteren. Deze klachten gaan vanzelf over. In de tussentijd kun je de scherpe delen van de apparatuur bedekken met was, deze wordtt meegeven als de apparatuur geplaatst wordt. Die was moet voor het eten weggehaald worden en na het poetsen weer worden aangebracht. Na een paar dagen is de was niet meer nodig omdat de mond aan de vaste beugel gewend is.

Wat moet je doen met elastieken?
Als onderdeel van de behandeling met vaste apparatuur worden soms elastieken gebruikt. Je moet deze zelf aan de beugel vastmaken. Elastieken moeten dag en nacht gedragen worden, tenzij iets anders wordt voorgeschreven. Omdat de rek er na een tijdje uitgaat, moeten nieuwe elastieken iedere dag, 's avonds na het tanden poetsen, ingedaan worden. Als een elastiek knapt moet deze meteen worden vervangen. Je krijgt een zakje met elastieken mee naar huis. Zorg dat je altijd elastieken bij je hebt, zodat je meteen een nieuw in kunt doen als er één breekt. Elastieken zijn er in verschillende soorten. Onthoud welke kleur op het zakje staat zodat je steeds dezelfde krijgt als ze op zijn.

Hoe gaat het met het eten?
De dunne bogen kunnen vrij gemakkelijk breken of verbuigen of de brackets kunnen losgaan. Eet daarom geen harde, taaie of kleverige dingen. Laat met een vaste beugel noten, pinda’s, dropjes, kauwgom, toffees en stokbrood staan. Snij harde vruchten zoals appels eerst in stukjes voor het opeten. Eet zo min mogelijk suiker of snoep en zoetigheid, dit kan gaatjes veroorzaken. Kleverig snoep, zoals kauwgom en toffees blijft bovendien aan de beugel plakken.

Hoe moet je tanden poetsen?
De vastzittende beugel beschadigt het gebit niet, zolang tanden, tandvlees en beugel goed schoongehouden worden. Vaste apparatuur maakt het wel moeilijker om alles goed schoon te houden. Om tijdens de orthodontische behandeling geen gaatjes te krijgen, moeten de tanden extra goed gepoets worden. Dit moet iedere keer als je gegeten hebt en 's avonds voor het naar bed gaan. Als je elastieken hebt moet je deze eerst uitdoen. Begin aan de buitenkant van de tanden met het stuk tussen tandvlees en het slotje. Hier blijven de meeste voedselresten en aanslag zitten. Maak dit schoon door de borstel van het tandvlees naar het slotje toe te bewegen. Let op dat er geen voedselresten blijven zitten tussen lussen of tussen twee tanden in. Daarna poets de rest van de tanden aan de buitenkant schoon en ook de slotjes tot deze weer glimmend zijn, door stevig te schrobben. Dit geldt ook voor de kauwvlakken van de kiezen en de binnenkant van je tanden en kiezen. Let goed op dat de kiezen achter de kiezen, waar bandjes opzitten, ook goed gepoetst worden. Doordat de buisjes uitsteken kun je er soms moeilijk bij. Ga met de tandenborstel om het buisje heen. Maak vervolgens met een tandenborstel met één bosje haren, een zgn. interdental brush, nog eens alle moeilijk bereikbare plekjes schoon, zoals bijv. onder de lussen of tussen de tanden. Controleer in de spiegel of alles goed schoon is. Vergeet hierna niet de elastieken weer in te doen. Voor iedere behandeling wordt gekeken of tanden, tandvlees en bandjes goed schoon zijn. Als drie keer opgemerkt wordt dat je niet goed gepoetst hebt, kan de behandeling gestaakt worden.

Bel altijd als er iets kapot is aan de beugel, ook al heb je diezelfde dag een afspraak. Reparaties aan beugels vergen meer tijd dan is ingepland.

Wat moet je 's avonds doen?
's Avonds voor het naar bed gaat, heb je veel werk aan je beugel te weten:

- elastieken en/of buitenbeugel uitdoen(als je die hebt)
- poetsen met een gewone tandenborstel
- poetsen met de interdental brush op de moeilijke plaatsen
- twee minuten spoelen met een fluoride-oplossing
- nieuwe elastieken en/of buitenbeugel indoen

Het poetsen moet natuurlijk ook overdag gedaan worden iedere keer na het eten. Het spoelen met de fluoride-oplossing zorgt ervoor dat het glazuur van de tanden beter bestand te is tegen gaatjes. Je krijgt een recept mee, waarmee je de fluoride-oplossing bij de apotheek kunt halen. Vul het bijgeleverde maatbekertje (10 ml) et spoeldrank. Spoel dit twee minuten krachtig door je mond. Daarna uitspugen. Met een fles van één liter kun je ongeveer drie maanden doen. Vraag bijtijds om een nieuw recept als de fles bijna leeg is. Als je spoelt met de fluoride-oplossing hoef je geen fluoridetabletten meer gebruiken.

Beugel kapot: wat nu?
Gaat er iets kapot aan de beugel bel dan zo vlug mogelijk op. Vertel aan de telefoon duidelijk wat er kapot is en waar. Zo kunnen we bepalen of je direct moet komen, of het een paar dagen kan wachten of dat je het tot je volgende afspraak zo kunt laten.

Bel s.v.p. altijd als er iets kapot is aan de beugel, ook al heb je diezelfde dag een afspraak. Reparaties aan beugels vergen meer tijd dan is ingepland.