Home Orthodontie Apparatuur Praktijk Patientinformatie SOS

Wat is een buitenbeugel?

Een buitenbeugel (de orthodontist noemt dit een headgear) bestaat uit een metalen draad die in de mond in buisjes geschoven wordt. De buisjes zitten vast op banden op de achterste of op de één na achterste kiezen in de bovenkaak. De metalen draad komt bij de mondhoeken naar buiten en loopt langs de wangen naar achteren toe. De beugel wordt aangespannen met een elastieken band die om de nek loopt of over het hoofd. Vaak zal bij de buitenbeugel ook nog andere orthodontistische apparatuur gedragen worden.

Hoe werkt een buitenbeugel?
Meestal wordt een buitenbeugel toegepast wanneer de onderkaak en de bovenkaak niet goed op elkaar passen. De onderkaak zit dan te ver naar achter. De buitenbeugel zal onder andere de groei van de bovenkaak beïnvloeden doordat het elastiek in de nek of over het hoofd aan de kaak trekt. De bovenkaak zal dan minder meer naar voren groeien.. Doordat de onderkaak wel gewoon naar voren groeit zullen de kaken beter op elkaar gaan sluiten. De kaken groeien de hele dag, daarom moet de beugel een groot deel van de dag worden gedragen. Het is echter niet nodig de buitenbeugel de hele dag in te hebben. Omdat de beugel op de kiezen vastzit is het ook mogelijk de kiezen wat naar achter te verschuiven of te draaien. Er zal dan meer ruimte komen voor de andere tanden en kiezen in de bovenkaak.

Wanneer moet een buitenbeugel gedragen worden?
Je moet 's avonds na het eten de buitenbeugel in doen tot de volgende ochtend 12 uur. Dat betekent dus dat je de beugel 's avonds, 's nachts en 's ochtends moet dragen. 's Middags mag je de beugel uit laten. Het is belangrijk dat je je nauwkeurig aan de opgegeven draagtijd houdt. Draag je hem te weinig dan wordt de behandeling langer, moeilijker of mislukt helemaal.

Wanneer moet je voor een behandeling komen?
De buitenbeugel moet regelmatig gecontroleerd en bijgesteld worden. Dit gebeurt meestal om de één of twee maanden. De beugel moet iedere keer meegenomen worden. Als deze kapot gaat of de bandjes op de kiezen gaan loszitten, moet er direct opgebeld worden om een afspraak te maken. Haal het loszittende bandje dan van de kies af en breng dit mee, zodat het opnieuw vastgezet kan worden. Wij lleren je hoe je de beugel in moet zetten en uit moet nemen. Doe het voorzichtig en schuif de beugel zoveel mogelijk recht naar achter in de buisjes. Maak daarna het elastiek vast. Maak voor het uitnemen altijd eerst het elastiek los. In het begin of als de beugel is bijgesteld zijn,vooral 's morgens, de kiezen de eerste tijd wat gevoelig. Tevens gaan de kiezen waarop de beugel vastzit wat los staan. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Bij het eten mag de buitenbeugel uit. Poets na het eten eerst de tanden en daarna doe de beugel meteen weer in. Gebruik géén suiker en eet zo weinig mogelijk snoep en zoetigheid, omdat die gaatjes kunnen veroorzaken in je tanden. Kleverig snoep(toffees, kauwgum en dergelijke) trekt de banden op de kiezen los.

Hoe moet je poetsen?
Een beugel beschadigt de kiezen niet, maar het is wel moeilijker om de tanden en kiezen goed schoon te houden. Extra goed poetsen is vereist om, tijdens de orthodontische behandeling, geen gaatjes te krijgen. De tanden worden iedere keer gepoetst als je iets gegeten hebt en 's avonds voor het naar bed gaat. Neem dus ook een tandenborstel mee naar school voor tijdens overblijven. Het tandenpoetsen gaat precies zoals je geleerd hebt. Doe voor het poetsen eerst de beugel uit. Let goed op dat de kiezen achter de kiezen waar de bandjes opzitten ook goed gepoetst worden. Doordat de buisjes uitsteken kun je er soms moeilijk bij. Ga met de tandenborstel om het buisje heen en kijk goed in de spiegel of je bij de achterste kies komt. Poets zodanig dat de banden en buisjes glimmend blijven. Iedere controle wordt gekeken of tanden, tandvlees en bandjes goed schoon zijn.

Bel altijd als er iets kapot is aan de beugel, ook al heb je diezelfde dag een afspraak. Reparaties aan beugels vergen meer tijd dan is ingepland.