Home Orthodontie Apparatuur Praktijk Patientinformatie SOS

Activatoren verbeteren de relatie tussen de boven -en onderkaak, waardoor de tanden en kiezen op de juiste manier tegenover elkaar komen te staan.

Hierdoor gaat kauwen beter en sluit de mond makkelijker. De activator dient doorgaans 14 uur gedragen te worden! In het begin doen de kauwspieren soms wat zeer, maar dit is na een paar dagen weer over.

Wanneer mag de beugel uit?
- tijdens het eten,
- met sporten,
- leesbeurten op school,
- bij het bespelen van een instrument en
- op je verjaardag.

De beugel gaat tijdens het slapen in het begin soms vanzelf uit; deze zit tamelijk los in de mond. De tong en wangen moeten aan de beugel wennen. Na 1 week moet dit over zijn. Is dit niet het geval, maak dan een tussentijdse afspraak. Voor `s nachts komt er een buitenbeugel bij of er worden klemmetjes aan de beugel bevestigd die houvast hebben aan de kiezen. Zo blijft de open activator goed in de mond zitten.

De snelheid waarmee de overbeet tussen je tanden wordt verbeterd is ongeveer 1mm per maand. De beugel kan goed schoongehouden worden met een tandenborstel en pasta. Doe dit elke dag zeer zorgvuldig(net zoals de tanden), anders gaat de beugel stinken en kan gaatjes veroorzaken. Wanneer er veel aanslag of tandsteen op de beugel zit, gebruik dan seradent of een ander soort kunstgebittenreiniger. Schoonmaakazijn kan bij hardnekkig tandsteenaanslag ook goed helpen.

Mocht er iets aan de beugel stuk gaan, niet wachten tot de volgende afspraak, maar altijd even bellen!