Home Orthodontie Apparatuur Praktijk Patientinformatie SOS

Wat is uitneembare plaatapparatuur?

Het uitneembare plaatapparaat (plaat of ook wel een (binnen)beugel genoemd) bestaat uit een plaatje van kunsthars dat tegen het gehemelte aan de binnenkant van de tanden zit met metalen haakjes en veertjes eraan. Soms zit er ook een schroef in. De beugel kan zelf in- en uitgedaan worden. De haakjes grijpen om de kiezen, zodat de beugel goed blijft zitten. De veertjes en de schroef duwen de tanden en kiezen naar de goede plaats. Als niet alleen de tanden, maar ook de kaken niet goed tegenover elkaar staan, wordt naast de binnenbeugel vaak ook een buitenbeugel gedragen.

Wanneer moet je de beugel dragen?
De beugel moet dag en nacht gedragen worden, dus ook met eten en sporten. Alleen om de tanden te poetsen haal je hem er even uit. Wanneer de plaat te weinig gedragen wordt komen de tanden en kiezen niet goed te staan. Eenmaal in de goede stand wordt de beugel eerst nog een aantal maanden dag en nacht in gehouden en daarna een tijdje alleen 's nachts. Hierdoor wordt zo goed mogelijk voorkomen dat de tanden en kiezen weer naar hun oude plaats teruggaan.

Wanneer moet je voor behandeling komen?
Het plaatapparaat moet meestal om de vier à zes weken gecontroleerd en bijgesteld worden. Als de veertjes zijn bijgesteld, worden de tanden soms gevoelig. De behandeling is verder niet pijnlijk. De eerste week is het wat lastig met eten en praten. Blijf de beugel dan toch goed dragen, je went er zo het snelste aan. Als de beugel niet goed zit of stuk is bel direct om een afspraak te maken. Probeer de plaat dan toch te blijven dragen. Wanneer deze te lang uit dan is de kans groot dat hij niet meer past.

Hoe moet je de beugel schoonhouden?
Iedere keer nadat er gegeten is moet het plaatapparaat goed schoongemaakt worden. Dit kan met een tandenborstel en koud water, tandpasta is niet nodig. Borstel het apparaat voorzichtig schoon. Doe dit niet te ruw, want de haakjes en veertjes kunnen gemakkkelijk verbuigen. Als je aan het eind van de behandeling de plaat alleen nog maar ‘s nachts hoeft te dragen, bewaar deze dan overdag op een veilige plaats in een doosje zodat deze niet zoek raakt of kapot gaat.

Hoe gaat het met het eten?
De beugel tijdens het eten ingehouden worden. Na het eten gaat de beugel uit, worden de tanen gepoetst en de plaat schoongemaakt. Vergeet niet de beugel weer in te doen! Gebruik geen suiker en eet zo min mogelijk snoep en zoetigheid, omdat deze gaatjes kunnen veroorzaken. Kleverig snoep – zoals toffees en kauwgom – blijft bovendien aan de beugel plakken.

Hoe moet je tanden poetsen?
De beugel beschadigt de tanden en kiezen niet en veroorzaakt geen gaatjes zolang tanden, kiezen en plaatapparaat maar goed schoon gehouden worden. Extra poetsen is vereist om, tijdens de orthodontische behandeling, geen gaatjes te krijgen en om er voor te zorgen dat het tandvlees gezond blijft. Dit moet iedere keer gebeuren als je gegeten hebt en ‘s avonds voor het naar bed gaan. Neem dus ook een tandenborstel mee naar school voor tijdens het overblijven. Voor het tanden poetsen wordt de plaat uitgedaan (leg deze zo neer, dat deze niet kan vallen). Het tanden poetsen gaat precies zoals je geleerd hebt. Besteed extra aandacht aan de binnenkant van de tanden en kiezen; omdat de plaat daar tegenaan zit kunnen er gemakkelijk etens-resten blijven zitten, deze kunnen gaatjes veroorzaken. Het tandvlees moet aan de binnenkant goed geborsteld worden om te voorkomen dat dit ontstoken raakt. Het wordt dan dik en rood en gaat bloeden bij het poetsen. Als dat gebeurt blijf dan goed poetsen, anders wordt dit steeds erger.

Iedere keer tijdens de controle wordt gekeken of tanden, tandvlees en beugel goed schoon zijn.

Altijd bellen als er iets kapot is aan de beugel, ook al heb je diezelfde dag een afspraak. Reparaties aan beugels vergen meer tijd dan is ingepland.