Home Orthodontie Apparatuur Praktijk Patientinformatie SOS

Er bestaan heel veel verschillende beugels (apparatuur), zoals uitneembare en vastzittende binnen- en buitenbeugels.

Uitneembare beugels (losse beugels)
De drager kan deze zelf in en uit de mond doen. Uitneembare beugels zijn meestal gemaakt van kunsthars waarin metalen draden zijn bevestigd. Een veelgebruikte uitneembare beugel is het plaatapparaat, ook wel plaatje genoemd. Deze bestaat uit een kunsthars plaat die tegen het gehemelte aansluit. Aan dit kunsthars zitten metaaldraden vast om het plaatje houvast in de mond te geven (klammers) en veerkrachtige draden die tanden en kiezen kunnen verplaatsen (veren). Het plaatapparaat kan ook voor het ondergebit worden gebruikt..

Uitneembare beugels( de activator)
Deze beugel wordt vaak blokbeugel, dubbele beugel of dubbeldekker genoemd. Een activator stimuleert de groei van de onderkaak om de voor-achterwaartse verhouding van de kaken beter op elkaar af te stemmen. Dat is heel vaak nodig voordat je met bijvoorbeeld een vaste beugel de tanden en kiezen recht en goed passend op elkaar kunt gaan zetten. De activator bestaat uit een uitneembare onder- en bovenbeugel die met elkaar zijn verbonden.

Vaste beugels
Deze vaste beugel "ook wel blokjes-, plaatjes-, of slotjesbeugel genoemd" kan door de drager of draagster niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Om de kiezen zitten meestal metalen ringetjes (banden). Daarop zitten kleine metalen buisjes. Door de slotjes en buisjes loopt een veerkrachtige draad.

Er bestaan ook nog andere soorten beugels die niet uit de mond kunnen worden gehaald en aan de verhemelte-kant aan de tanden zijn vast gemaakt. Een voorbeeld daarvan is het zgn. sutuurexpansie-apparaat. Ook bij deze beugels worden meestal ringetjes gebruikt om de beugel aan de kiezen vast te zetten.

Buitenbeugel (buitenboordbeugel of buitenboordmotor)
De officiƫle naam is headgear. De buitenbeugel bestaat, meestal, uit twee metalen bogen: een in de mond en een buiten om je gezicht. Van de binnenboog moeten de uiteinden in kleine buisjes worden geschoven, die aan de ringetjes om de kiezen of aan een beugel in de mond vast zitten. Deze binnenboog zit met een metalen verbindingsgedeelte aan de buitenboog (facebow) vast. Hieraan kan een band in de nek (nekbeugel) of een petje op het hoofd (petjesbeugel) worden vastgemaakt. Een buitenbeugel wordt vaak met activator of vaste beugel gecombineerd. De patiƫnt kan hem zelf in de mond zetten of hem er weer uit halen. Er is ook nog een buitenbeugel die voor het gezicht langsloopt (gezichtsmasker). Deze beugel wordt niet zo vaak gebruikt.

Tijdens een orthodontische behandeling is het regelmatig nodig verschillende soorten beugels gelijktijdig of direkt na elkaar te gebruiken. Je kunt daarbij meestal niet kiezen: de keuze voor de beugel die moet worden gebruikt hangt vooral af van het doel dat ermee bereikt moet worden. Met een auto kan je niet vliegen en een vliegtuig is niet geschikt om de weg op te gaan: je reisdoel moet bepalen welk vervoermiddel het meest geschikt is.